Blog Layout

Aderverkalking

sep. 29, 2022

Aderverkalking als gevolg van insulineresistentie

Aderverkalking als gevolg van insulineresistentie


Je zult misschien denken, wat heeft aderverkalking nou met insulineresistentie uit te staan? Misschien zie je het verband (nog) niet, of denk je dat het 2 verschillende systemen betreft. Maar het heeft wel degelijk invloed op elkaar, en niet ten gunste van onze gezondheid.


Ik heb hieronder geprobeerd het in begrijpelijke taal uit te leggen, maar zo simpel als het hier staat is het in werkelijkheid niet. Het menselijk lichaam is immers erg ingewikkeld en complex. Toch een poging tot een stukje inzicht in wat het is, en hoe het zo komt als gevolg van insulineresistentie.



Wat is aderverkalking?


Bij aderverkalking (atherosclerose) ontstaat een vernauwing in een slagader door vetophoping en ontsteking in de wand van het bloedvat. Atherosclerose, zoals het in de medische wereld genoemd wordt, is een verharding die specifiek wordt veroorzaakt door atherosclerotische plaque.



Gevolg van (langdurige) insulineresistentie


Wanneer je cellen insuline resistent zijn geworden, kunnen ze geen glucose meer opnemen. Waardoor er veel glucose in het bloed blijft circuleren.

Langdurig verhoogde glucosewaarden in het bloed (en dan spreken we eerder over jaren dan over weken) veroorzaken schade aan de bloedvaten.



Hoe komt dat?


Omdat glucose (net als suiker in de suikerpot) de eigenschap heeft om hard te worden in contact met vloeistof (bloed). Langdurig hoge glucose waarden in het bloed (hyperglycemie) verharden zo de bloedvaten waardoor ze hun elasticiteit verliezen. De kwaliteit van de bloedvaten neemt af.



Risico hart- en vaatziekten


Aderverkalking is vaak een sluipend ziekteproces waarbij er vetophoping en ontsteking plaatsvindt aan de binnenzijde van slagaders. Hierdoor ontstaat plaque en wordt de vaatwand langzaamaan dikker, maar ook stugger. Dit belemmert de bloeddoorstroming. Uiteindelijk raken slagaders vernauwd of zelfs volledig geblokkeerd.


Aderverkalking vergroot dus het risico op hart- en vaatziekten. Doordat een bloedvat dicht slibt vernauwen vaten. Er kan steeds minder bloed doorheen, maar ook minder zuurstof en voedingsstoffen.


Gevolg daarvan weer is (meer risico op) dat het de bloeddruk en het cholesterolgehalte kan verhogen, het heeft allemaal met elkaar uit te staan, en het werkt ook in een vicieuze cirkel.



Vaatwandbeschadigingen als oorzaak van hart- en vaatziekten


Ook cholesterol kan een rol spelen bij aderverkalking als gevolg van insulineresistentie. Niet als oorzaak, maar als gevolg.


Cholesterol treedt op wanneer er sprake is van vaatwandbeschadigingen. De oorzaak van vaatwandbeschadigingen ligt echter niet bij het hoge cholesterolniveau, maar vooral bij hoge bloedsuikers, (en andere gevolgen van) insulineresistentie, het gebruik van transvetten en producten die rijk zijn aan omega 6. Om het systeem goed in stand te houden, is het van levensbelang deze vaatwandbeschadigingen direct te herstellen. Dit is het moment dat cholesterol, en dan voornamelijk LDL-cholesterol, een rol gaat spelen. Dit cholesterol hecht zich aan de beschadigingen, om celherstel te bevorderen. Echter, wanneer er veel vaatwandbeschadigingen ontstaan door continue blootstelling aan bovenstaande veroorzakers, hecht zich veel LDL-cholesterol, waardoor het risico bestaat dat er plaques ontstaan, ofwel: aderverkalking. (Ref 1) (Ref 2) (Ref 3)


En nog erger: Aderverkalking is de belangrijkste oorzaak van hart- en herseninfarcten. Er kunnen stukjes van de dicht geslibde vaten los laten (bloedpropjes), die zo een belangrijk vat richting hart- of hersenen (infarct) ernstig kunnen vernauwen of dicht zetten, met vaak ernstige gevolgen.


Maar zoals ik hierboven al eerder aangeef, is het niet zo dat er direct al sprake van aderverkalking zal zijn, wanneer je insulineresistentie hebt. Het lijf kan gelukkig wel wat hebben, en heeft verschillende mechanismen om problemen tijdelijk op te vangen.


Het proces aderverkalking zal zich opbouwen, naarmate de insulineresistentie vordert en langdurig aanwezig blijft. Het risico op aderverkalking vergroot pas echt wanneer je in een vergevorderd stadium van insulineresistentie zit en hier niks aan doet (of het niet in de gaten hebt). Dit stadium noemt men ook wel pré diabetes, ofwel je zit al tegen diabetes aan.


Met voeding- en leefstijl, en eventueel voedingssupplementen, kunnen we het lichaam ondersteunen in het herstelproces, maar ook ter preventie. Denk aan het verminderen van ontstekingen in de bloedvaten, het verminderen van plaquevorming in de bloedvaten en het verbeteren en het versterken van de gezondheid van de bloedvaten. En natuurlijk de insulineresistentie terug te dringen, het probleem aan te pakken dáár waar het begon!


Vergevorderde aderverkalking valt helaas niet meer te genezen, maar wel kun je ervoor zorgen de boel zo optimaal mogelijk te houden, om verdere degeneratie zoveel mogelijk tegen te gaan.




Gezonde groet,

Kim Snijder



Bronnen:

Gevolgen van langdurige hyperglycemie | Stichting DIEP

insulineresistentie Archieven - TheNewFood

 

1.      Insulineresistentie als voorspeller van leeftijdsgebonden ziekten | Het Journal of Clinical Endocrinology &Metabolism | Oxford Academisch (oup.com)

2.      Het belang van de omega-6 / omega-3-vetzuurverhouding bij hart- en vaatziekten en andere chronische ziekten - Artemis P. Simopoulos, 2008 (sagepub.com)

3.      JCI - Insulineresistentie en hart- en vaatziekten


Mijn blogs

21 apr., 2024
Het vloeibare goud voor lijf & brein
06 feb., 2024
Hoe chronische stress je hormonen uit balans kan brengen
26 jan., 2024
Griep, een goede training voor je immuunsysteem
Share by: