Blog Layout

Epsomzout

mrt. 09, 2022

Magnesium om mee te detoxen

We kennen allemaal wel de ontspannende werking van een bad met magnesium. Vaak wordt hier de variant magnesiumchloride voor gebruikt. (welke zeker ook heerlijk ontspannend is..)


Maar een bad of voetenbadje waarbij je én kunt ontspannen, én ook kunt detoxen? Dat kan met magnesium sulfaat! En het is heel makkelijk in gebruik, veilig en voordelig in aanschaf.


Magnesiumsulfaat wordt ook wel Epsomzout of bitterzout genoemd.

Epsomzout is vernoemd naar een bitter-zoutwaterbron bij Epsom in Surrey, Engeland. Daarom wordt het ook nog wel eens Engels zout genoemd.


Eigenlijk is het helemaal geen zout, maar een mineraalverbinding van magnesium en sulfaat. Het is een magnesiumzout van zwavelzuur (MgSO4).


Niet alleen het magnesium, maar ook het sulfaat speelt een belangrijke rol in je lichaam. Het heeft de eigenschap schadelijke stoffen af te kunnen voeren en zo je lichaam en huid te detoxen.


Door de sulfaten (of zwavel) heeft Epsomzout een ontgiftende en ontzurende werking, bij uitwendig gebruik. De sulfaten in Epsomzout helpen de gifstoffen en zware metalen uit weefsels en cellen te verwijderen en helpt het lichaam om schadelijke stoffen af te voeren.


Daarnaast bevat Epsomzout ook magnesium, welke bekend staat als het anti stress mineraal, ontspannend dus. Een bad kan ook verlichtend werken tegen spierpijn of -kramp.


Magnesiumsulfaat wordt gemakkelijk door de huid opgenomen. En als je lichaam verzadigd is, dan zal het stoppen met het verder opnemen van de weldadige stoffen.


Hoewel het lichaam beschikt over een zelf herstellend vermogen en ontgiftingssysteem door de lever en de nieren, kan het daarin op verschillende manieren ondersteund worden. Een (voeten)bad met Epsomzout is daar een van.


Hoeveel Epsomzout voeg je toe aan een (lig)bad?

Bij een bad van min. 37 C: 250 gram – 1 kg (om de 3 dagen)

Begin bij 250 gram per bad, verhoog de dosering langzaam naar 1 kg per bad.

Badtijd: minimaal 30 minuten.

Na het bad kun je nog een tijdje nazweten. Gebruik deze tijd om het lichaam rust te geven en drink ondertussen 2 glazen water.


Epsom zout is (inwendig) door de laxerende werking niet geschikt om de magnesiumbalans aan te vullen of te verhogen. Wel wordt het eens ingezet voor een darmspoeling of voorafgaand aan een darmonderzoek of coloscopie. Door de laxerende werking, geeft het ook snel resultaat.


Naast ontspanning kan Epsomzout ook gebruikt worden als scrubzout voor de huid, het zou mogelijk kunnen helpen tegen voetschimmel (in een voetenbadje met 1 kopje Epsomzout), en ook zou het splinters kunnen helpen te verwijderen.


En wist je dat je Epsomzout zelfs als tuinhulp kunt gebruiken? Magnesiumsulfaat kan worden gebruikt om planten te bemesten, het gazon groener te maken, ongewenste insectenplagen te verwijderen en onder andere slakken te voorkomen.


Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee! Neem een lekker (voeten)bad of ga er lekker de tuin mee in!

Fijne dag,


Bronnen:

De heilzame werking van Epsom zout - NootroFit

Zó maak van een gewoon bad een extra gezond bad met Epsom zout - Holistik

Dit doet Epsomzout allemaal voor je gezondheid – Moonsisters

Epsomzout Detox en ontgiften | Floaten met epsomzout (magnesium-olie.nl)

Epsom zout 4.5 kg ofwel bitterzout , ideaal voor detoxen en ontzuren (regenesis-magnesium.nl)

20 redenen waarom je Epsom zout in huis moet hebben - One Hand in my Pocket


Mijn blogs

21 apr., 2024
Het vloeibare goud voor lijf & brein
06 feb., 2024
Hoe chronische stress je hormonen uit balans kan brengen
26 jan., 2024
Griep, een goede training voor je immuunsysteem
Share by: