Blog Layout

Omega 3

apr. 21, 2024

Het vloeibare goud voor lijf & brein

Omega 3 


Het vloeibare goud voor ons lijf & brein


Van oorsprong zijn wij ontstaan vanuit de zee. Langs de zee zijn we geëvolueerd tot mens. Wij hadden omega 3 uit vis nodig voor onder andere de ontwikkeling van onze hersenen. Die ontwikkeling heeft ons uiteindelijk tot de mens gemaakt die we nu zijn. Het is vooral ons brein dat ons van andere (zoog)dieren onderscheidt, waardoor we bijvoorbeeld kunnen denken, herinneren, praten, plannen en organiseren.


Vanuit deze beredenering is de gedachte ontstaan dat omega 3 belangrijk is voor ons mens-zijn. Dat kunnen we ook onderbouwen vanuit (medisch) onderzoek & wetenschap. Zelfs als deze afkomstig is uit suppletie (visolie, krillolie, algenolie). (1, 2)

(Enkele wetenschappelijke onderzoeken ter onderbouwing zijn te vinden onderaan dit blog onder bronvermelding)


Visolie

In visolie zit omega 3. Dit is een belangrijk en gezond vetzuur welke je nodig bent bij verschillende functies in je lichaam. Je vindt het in iedere lichaamscel. Het houdt je cellen flexibel en gezond. Het heeft onder andere functie in je hersenen (3), je hart (4, 5), je immuunsysteem, je huid en je hormoonhuishouding. Daarnaast is omega 3 ontstekingsremmend.


Vis

Natuurlijk zit er in vette, wilde vis ook omega 3. Maar wil je aan de omega 3 behoefte voldoen, dan zou je wel 3 tot 4 keer per week vette vis moeten eten. Dit is voor de meeste mensen niet haalbaar. Visolie biedt dan een mooie uitkomst.


Westerse voedingspatroon

In ons westerse voedingspatroon zitten veel ontstekingsbevorderende omega 6 vetzuren verwerkt (denk bv aan zonnebloemolie, wat overal aan toegevoegd wordt). Je cellen worden er ook stugger van, waardoor ze minder goed doorlaatbaar worden voor de toevoer van voedingsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen.


Als omega 3 en omega 6 tot elkaar in balans staan, is er geen probleem, je hebt beide nodig. (6) Helaas is dit niet het geval, en hebben omega 6 vetzuren vrijwel de overhand, waardoor er een onbalans ontstaat. Vanuit deze onbalans kunnen klachten ontstaan.


Tekort

Veel mensen hebben een tekort aan omega 3. Dit tekort kun je laten meten middels een bloedtest (vingerprikje) die ik kan afnemen. Deze bloedtest behoort tot het omega 3 traject welke ik aanbied binnen mijn praktijk. Zo kun je je omega 3 index en je omega 3 : omega 6 ratio (verhouding tot elkaar) voortijd en natijd laten bepalen, en gericht daarop suppleren.


‘Gemiddeld 9 van de 10 mensen heeft een omega-3 tekort’


Waar kun je visolie/omega 3 zoal voor inzetten?

  • Vermoeidheid
  • Darmklachten (7)
  • Hoog cholesterol
  • Hoge bloeddruk
  • Afvallen
  • Hormonale klachten
  • Gezonde zwangerschap/ontwikkeling kind (8)
  • Sportprestaties verhogen
  • Betere focus en concentratie
  • Oogproblemen
  • Huidproblemen
  • Gewrichtspijn
  • Alle klachten- en ziektebeelden welke gepaard gaan met ontstekingen (9, 10)


Basis suppletie

Tijdens mijn consulten en in mijn adviezen adviseer ik sowieso de basis suppletie. Hier schreef ik al eens een blog over: Basis suppletie (orthowijs.nl), waarin ik uitleg waarom basis suppletie een goed idee is, ter ondersteuning van voeding & leefstijl. In deze basis suppletie staat visolie voor mij op nr. 1.


Visolie op nr. 1

Waarom? Omega 3 houdt je cellen flexibel. Zo ook onze hersencellen, die ook nog eens voor 60% uit vet(cellen) bestaan. Het houdt je daarmee flexibel in je cognitieve functies en denkvermogen. Het maakt het je makkelijker met veranderingen om te gaan, je aan te kunnen passen. Dit heb je dus ook nodig, wil je echt veranderen in je voeding & leefstijl patroon.


Goede, kwalitatieve visolie

Goede, kwalitatieve visolie is minstens zo belangrijk. Goedkoop is duurkoop, en er worden vaak synthetische stoffen aan toegevoegd. Daarnaast is vloeibare visolie (mits koel en donker bewaard) het beste, en je kunt direct proeven of de visolie goed van kwaliteit is.

Kies voor een visolie in z’n meest natuurlijke vorm.


Totox-waarde

Naast toevoegingen, kun je ook letten op de totox-waarde. Totox staat voor de totale oxidatie waarde. Oxidatie ontstaat onder invloed van zuurstof, en maakt dat de visolie bedorven raakt.

Wanneer visolie geoxideerd raakt, wordt het ranzig. Dit is dan ook te herkennen aan een vieze, bedorven smaak.


Bij visolie capsules zul je dit in eerste instantie niet direct proeven, maar wanneer je er oprispingen van krijgt of er een vissmaak van opboert, weet je dat je geen goede kwaliteit visolie hebt gehad.

Vandaar dus ook mijn voorkeur naar visolie in de vloeibare vorm, want dan proef je dat meteen (zorg er wel voor dat je deze goed afgesloten, koel en donker bewaard).


Ben jij ‘vast geroest’ in bepaalde patronen en houdt je je hier angstvallig aan vast? Heb jij moeite met het ‘mee bewegen’ in een verandering? Vindt je het lastig om je aan te passen aan een nieuwe situatie of oude dingen los te laten?


Wanneer je ‘vast geroest’ bent in patronen, kun je steeds minder goed en soepel ‘mee bewegen’ in het ritme van het leven. Wil jij deze patronen doorbreken?


Durf de uitdaging aan en ga mee op het avontuur dat leven heet!


‘Op natuurlijke wijze met gezondheid aan de slag’


Wil jij deelnemen aan het unieke omega 3 traject bij praktijk Orthowijs? Voor meer info, neem contact met me op.

Wees welkom,


Gezonde groet,

Kim Snijder



Bronnen:

1.)   Brochure - Omega 3-vetzuren Het belang van omega 3-vetzuren voor de gezondheid | Stichting OrthoKennis

2.)   Omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren en hun gezondheidsvoordelen - PubMed (nih.gov)

3.)   Omega-3-vetzuren en hun rol in het centrale zenuwstelsel - een overzicht - PubMed (nih.gov)

4.)   Een update over omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren en cardiovasculaire gezondheid - PubMed (nih.gov)

5.)   Preventie van cardiovasculaire gebeurtenissen met omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren en het betrokken mechanisme - PubMed (nih.gov)

6.)   Het belang van de verhouding omega-6/omega-3 essentiële vetzuren - PubMed (nih.gov)

7.)   Impact van omega-3-vetzuren op de darmmicrobiota - PubMed (nih.gov)

8.)   Omega-3-vetzuren tijdens de zwangerschap - het pleidooi voor een beoogde omega-3-index - PubMed (nih.gov)

9.)   Omega-3-vetzuur-afgeleide mediatoren die ontstekingen en weefselhomeostase onder controle houden - PubMed (nih.gov)

10.) Omega-3-vetzuren voor de behandeling van artrose: een verhalend overzicht - PubMed (nih.gov)

Mijn blogs

06 feb., 2024
Hoe chronische stress je hormonen uit balans kan brengen
26 jan., 2024
Griep, een goede training voor je immuunsysteem
10 nov., 2023
Non Alcoholic Fatty Liver Disease
Share by: