Blog Layout

Orthomoleculaire feestdagen tips

Kim Snijder • dec. 22, 2022

Help, hoe kom ik de feestdagen door?

Orthomoleculaire feestdagen tips


Help, hoe kom ik de feestdagen door?


December, een echte feestmaand, ik kijk er altijd erg naar uit!

Ondanks dat het ook wel een drukke tijd is, is het ook een gezellige tijd met ontspannen samen zijn met het eigen gezin en/of met familie en vrienden en natúúrlijk lekker eten.


Het gezellige en ontspannen samen zijn is helemaal niks mis mee, maar dat lekkere eten is helaas vaak eten wat verre van gezond is. Denk maar eens aan de banketkrans, kerststol, kerstkoekjes, kerstchocolaatjes, kniepertjes, oliebollen met poedersuiker, rolletjes met slagroom en de bijbehorende suikerrijke of alcohol houdende drankjes.


Daarnaast wordt er vaak veel meer én de hele dag maar door gegeten, het lijken wel ‘vreet’-dagen. Daarbij wordt er ook nog eens weinig tot niet bewogen. Dat is nou niet bepaald een ‘feestje’ voor je lijf!


Veel mensen krijgen er natijd dan ook last van. Denk aan klachten als hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, diarree, of niet lekker in je vel zitten. En daar begin je dan het nieuwe jaar mee, is dat nou wat je wil? Het kan ook anders! Ik probeer altijd een soort van tussenweg te vinden daarin.


Wil je alles orthomoleculair verantwoord houden? Dat is wel een kunst op zich, en dat hoeft ook niet persé. Als er al (wat) meer balans in zit, ben je al op de goede weg (én begin je het nieuwe jaar lekkerder in je vel!) Vandaar dit blog om je daarin op weg te helpen.


Blijf voldoende water mét mineralen drinken (2 liter)

Begin de dag met water én mineralen (een grote hoeveelheid water, zoveel als je op kunt)


Voor mij is dat 1 liter water, daar begin en eindig ik mijn dag mee. Bulk drinken noemen we dat ook wel. Heel handig, want dan hoef je de rest van de dag er niet meer om te denken. Ook tijdens de feestdagen zet ik dit voort.

(Wil je dit ook? Bouw het langzaam op, vergeet vooral het mineraalzout niet toe te voegen, en lees mijn eerder geschreven blog erover).


Begin je dag met een gezond en volwaardig ontbijt

’s Ochtends is het vaak het makkelijkst bij je gezonde voornemens te blijven, doe dat dus ook! Wees creatief, maar zorg ervoor dat je verzadigd raakt en een paar uur verder kunt op dat ontbijtje. Een volwaardig ontbijt bestaat uit gezonde vetten, eiwitten en juiste (gezonde) koolhydraten. Gezonde vetten en eiwitten vullen ook goed, en zorgen ervoor dat je niet snel weer honger krijgt.


Kerststol

In één van mijn posts op Facebook en Instagram deelde ik al mijn tip voor een gezondere variant op de kerststol (de Vruchtenstoet), een mooie vervanger ervan.


Recepten

Veel recepten kun je vrij makkelijk omzetten naar orthomoleculair verantwoorde recept. Vervang de melk door plantaardige melk, de tarwe/meel voor speltmeel of glutenvrije meelsoorten. Geraffineerde suiker kun je vaak vervangen voor natuurlijke suikers, zoals  een rijpe banaan, honing, dadels of ahornsiroop. Vervang vet/olie naar gezonde vet of olie zoals roomboter, ghee, kokosolie, of olijfolie.


En: zie ook mijn eerder gedeelde recepten in mijn posts op Facebook en Instagram.


Gezonde hapjes

Voorbeelden: gevuld eitje, cracker met eigen gemaakte tonijnsalade of eigen gemaakte kruidenboter, snackgroentes met dip, nootjes met gedroogd fruit, gevulde dadels zelf maken, pure chocolade (of maak er choco-notenrotjes van, super lekker!)


Gourmetten

Veel mensen gourmetten een van de feestdagen. En je kunt best gezond(er) gourmetten als je wilt. Hier zijn wat tips:

  • Maak zelf je spiesjes, en kies voor veel groentes
  • Varieer in vlees kip, vis, rund, en eet niet véél meer vlees dan anders.
  • Laat je vlees niet zwart worden, en schraap dat zwarte er vooral heel goed af (want zwart vlees is pas echt heel ongezond!)
  • Frisse salades van sla, spinazie of witlof doen het ook altijd goed bij een gourmet
  • Een eigen gemaakte huzaren salade is erg lekker erbij (het recept daarvan is te vinden in één van mijn posts)
  • Eindig met fruit zoals meloen en ananas als toetje


Toetje

Chocomouse (1 avocado, 1 banaan, 1 el rauwe cacao pureren, garneren met wat noten/zaden of geraspte kokos)


Zelf ijs maken (1 banaan en een paar aardbeien pureren en invriezen, garneren met amandelschaafsel, wat rood fruit en muntblaadjes)


Oliebollen

Bak je je oliebollen zelf? Zo kun je bijvoorbeeld lekkere oliebollen maken van speltmeel (of glutenvrije meelsoorten), en kun je ze bakken in kokosolie. Ook kun je ze bakken in de oven (minder vet).

Een gezondere variant op poedersuiker is Stevia poedersuiker.


Eet niet de hele dag door

De feestdagen hoeven geen ‘vreetdagen’ te zijn, probeer je te beperken tot max. 5 eetmomenten op een dag, waarvan 2 of 3 volwaardige hoofdmaaltijden.


Of (als je dat kunt): sla het ontbijt over, en ga voor de kerstbrunch. Een brunch is immers een ontbijt en lunch in één.


Als je 3 keer per dag een volwaardige maaltijd eet met voldoende gezonde vetten en eiwitten, zul je daarbuiten niet veel trek hebben. Dan kun je altijd een tussendoortje nemen, maar je zal niet snel jezelf over-eten in tussendoortjes.


En lukt het even niet, maak er niet een te groot issue van, want hey..!! Het is feest!!


Ontspanning en beweging

De feestdagen is voor veel mensen gezellig en ontspannen samen zijn. Vaak worden er dan ook spelletjes gespeeld. Maar ook een wandeling (alleen of samen) kan ontspannend zijn, en een beetje in beweging blijven blijft goed voor je lijf.


Minder telefoon, meer met elkaar

Laat die telefoon en andere schermpjes eens links liggen, en doe een spelletje of activiteit met elkaar. Wij doen altijd als een soort van traditie met kerst aan het oud Hollandse spel sjoelen. Een activiteit leuk voor groot & klein.  


Variatie

In het blog ‘Variatie’ beschrijf ik al eens dat af en toe ‘ongezond(er)’ ook variatie is. Dus maak je er niet te druk om dat je eens afwijkt van je gezonde voedings- en leefstijl patroon, maar geniet er bewust en dubbelop van!


Lukt het toch allemaal even wat minder goed tijdens de feestdagen? Dan pak je na de feestdagen de gezonde draad weer op. Wil je daar hulp bij? Dan doen we het samen, en help ik je graag weer op weg met goede voornemens het nieuwe jaar in. Je bent van harte welkom.


Ik wens je ontspannen feestdagen & een gezond nieuw jaar toe!


Kerstgroet,


Mijn blogs

21 apr., 2024
Het vloeibare goud voor lijf & brein
06 feb., 2024
Hoe chronische stress je hormonen uit balans kan brengen
26 jan., 2024
Griep, een goede training voor je immuunsysteem
Share by: