Blog Layout

Water

jan. 19, 2022

Water

Hoe staat het met jouw vochthuishouding?

 

Water is een essentiële voedingsstof voor ons lijf. Ons lichaam bestaat uit zo’n 60 % uit water.

Water dient als transportmiddel van voedingsstoffen en stofwisselingsproducten én het is noodzakelijk voor de aanmaak van energie en de regulatie van de pH (zuurgraad). Het regelt de lichaamstemperatuur en speelt bovendien een rol bij de soepelheid van de ontlasting. (1)

 

Belangrijk is dat het water wat we drinken, voldoende mineralen bevatten. Water wordt het beste opgenomen in onze cellen met mineralen. Mineralen zoals magnesium, zink, calcium, jodium, selenium, natrium, koper en mangaan zitten bijna niet meer in ons kraanwater.

 

Een volwassene heeft per dag zeker 2 liter water mét mineralen nodig. Het toevoegen van mineralen aan het water kan heel goed middels het toevoegen van ¼ tot ½ theelepel ongeraffineerd (keltisch) zeezout  of himalayazout op 1 liter water.

 

Daarnaast speelt natrium, een van de mineralen uit zeezout, een zeer belangrijke schakel in onze vochthuishouding. De hoeveelheden aan vocht in ons lichaam worden zelfs bepaald door natrium. De water-natrium-balans moet in orde zijn, en dit wordt geregeld door onze hersenen, in samenwerking met onze nieren. (2)

 

‎Ook als je last hebt van een hoge bloeddruk kun je dit water prima drinken omdat dit mineralenzout ook alle mineralen bevat die bloeddrukverlagend werken (in tegenstelling tot keukenzout). ‎
‎Keukenzout en Natriumbicarbonaat bevatten elk maar 2 mineralen. Keltisch zeezout en Himalayazout bevatten er zo’n 80+. Het verschil tussen deze laatste twee is dat Keltisch zeezout minder natrium en meer magnesium bevat van Himalayazout. (3)

 

Te weinig drinken zorgt voor een vochttekort en uitdroging. Geringe uitdroging geeft al klachten, zoals hoofdpijn, concentratieproblemen, vermoeidheid of obstipatie. (4)

 

Gewone koffie en zwarte thee werken vochtafdrijvend, warm weer en sport vragen meer vocht. Ook ouderen hebben meer vocht nodig vanwege het verminderd concentrerend vermogen van nieren.

 

 

Bulk drinken of intermittent drinken

 

Bulkdrinken betekent dat je op minder momenten, verdeeld over een dag, meer drinkt. Dus in plaats van een paar slokken ieder half uur, drink je nog maar 3 tot 4 keer per dag een grote hoeveelheid. 

 

Bulkdrinken heeft een aantal voordelen, die ook vanuit evolutionair perspectief worden bevestigd. De oermens had niet de hele dag water tot z’n beschikking. Op de momenten dat hij kon drinken dronk hij heel veel, want hij wist niet wanneer er weer water beschikbaar zou zijn. Ons lichaam is van oudsher geprogrammeerd om veel water in een keer te drinken en ook een hele tijd niet.

 

Ook in de natuur delen verschillende dieren dezelfde wateren zoals plassen en vijvers. Dit gaat prima, omdat ze allemaal aan bulkdrinken doen: ze drinken voldoende water tot ze helemaal vol zitten en verlaten dan de oever. Onze honden en katten drinken ook een paar keer per dag tot ze vol zitten. Wetenschappers vermoeden dat het beter is om enkele keren per dag flink wat te drinken, dan doorlopend te nippen. Ze noemen dit intermittent drinking. Het lijkt erop dat ons neurale en hormonale systeem hierop is ingesteld. (5)

 

Ons lijf ziet het constant drinken (maar ook eten) als een mogelijke aanval, en moet telkens alert zijn op indringers (bv bacteriën die mee binnen kunnen komen). Hierdoor activeert het lichaam het immuunsysteem en zet de spijsvertering in gang, systemen die veel energie kosten.

 

Bulkdrinken geeft je immuunsysteem en spijsvertering dus meer rust, en wat ik zelf ook altijd wel een fijn voordeel vind, is dat ik er niet telkens om hoef te denken dat ik moet drinken (of dat ik het zelfs vergeet, en er later achter kom doordat ik er hoofdpijn van krijg (6)).

 

Wees er bij bulk drinken wel op bedacht dat je er mineralen aan toevoegt (zoals hierboven beschreven), want anders kun je er zelfs ziek van worden (uitdrogen). Water en mineralen hebben elkaar nodig. Het water kan zich anders niet binden, en wordt sneller uitgescheiden, waardoor je de overige mineralen in je lijf ook meer meespoelt, en dus laag in je mineralen kunt komen. (7)

 

Als je wilt gaan bulk drinken, is het verstandig dit rustig aan op te bouwen. Puur Mieke deelt enkele tips in haar blog ‘Bulk drinken of kleine slokjes’ om mee te starten. (8) In het begin zul je misschien wat vaker moeten plassen, maar als het goed is, trekt dit vanzelf weg.

 

Bronnen:

1.     Veel water drinken | SpringerLink

2.     Iedere dag veel water drinken.......heeft dat nu echt zin? - Monique van der Vloed

3.     Water met mineralen? Zo doe je dat! (gripopgezondheid.nl)

4.     De hersens van water voorzien: het effect van implementatie intenties op het drinken van water (uu.nl)

5.     Intermitterend drinken, oxytocine en menselijke gezondheid - PubMed (nih.gov)

6.     Effecten van extra water drinken bij hoofdpijn | SpringerLink

7.     Hoe je ziek kunt worden van water drinken. - Care 4 Your Health

8.     Bulkdrinken of kleine slokjes? Alles over water drinken en hoeveel water drinken per dag - Puur Mieke

9.     Hoe drink je meer water? 10 tips! - aHealthylife.nl

10.   Hoe lang kun je leven zonder water? - aHealthylife.nl


Mijn blogs

21 apr., 2024
Het vloeibare goud voor lijf & brein
06 feb., 2024
Hoe chronische stress je hormonen uit balans kan brengen
26 jan., 2024
Griep, een goede training voor je immuunsysteem
Share by: