Blog Layout

Koffie

Kim Snijder • jan. 27, 2022

Koffie

Koffie is ’s werelds meest gedronken warme drank. Veel mensen beginnen er hun dag mee, omdat je er zo lekker ‘wakker’ van wordt, een van de voordelen. (1) Ik begin er zelf niet direct m’n dag mee, maar wat later op de ochtend vind ik een bakje koffie, of 2, wel erg lekker!


Waarom ik ’s ochtends als ik net wakker ben, nog niet direct met koffie begin? Omdat ik weet dat mijn lichaam eerst de tijd nodig heeft en ook geef om zelf wakker te worden. ’s Ochtends hoort je cortisol spiegel hoger te zijn, wat maakt dat je wakker wordt. Door direct met koffie te starten, verstoor je dit proces. (2)


Dat je er zo lekker wakker van wordt, komt door het opwekkende, stimulerende stofje, beter bekend als cafeïne. Koffie en ook cafeïne is al veel onderzocht, en heeft zo zijn voordelen maar ook zeker zijn nadelen. Dit kan per persoon verschillend zijn, de een kan beter tegen cafeïne dan de ander. (3)


Je kunt (over) gevoelig zijn voor cafeïne, of bijwerkingen ervaren bij een te veel aan cafeïne. Dit kan zich uiten in verschillende klachten zoals rusteloosheid, onrust of angst, duizeligheid, buik- of maagpijn, prikkelbaarheid, slapeloosheid, snelle hartslag of trillen. De gevoeligheid voor cafeïne varieert sterk per persoon en hangt onder andere af van genen en receptoren voor cafeïne in de hersenen. (4)


Past koffie in een gezond voedingspatroon? Ja zeker wel, mits het met mate is, en het liefst zonder melk en suiker. De nadelen van koffie worden groter naarmate er meer koffie gedronken wordt. Zo’n 2 a 3 koppen koffie per dag is prima.


Koffie later op de avond is een minder goed idee, veel mensen kunnen daardoor ook slechter slapen. Adenosine is een stofje in ons hoofd (een neurotransmitter), dat slaap en rust in balans houdt. Cafeïne heeft een zodanig effect op deze neurotransmitter, dat veel mensen daardoor niet direct de slaap kunnen vatten. (5)


Koffie bevat antioxidanten. (6, 7) Antioxidanten zijn goede, gezonde stofjes. Antioxidant betekent letterlijk ‘tegen oxideren’ (anti = tegen, oxidant = oxideren). Door bepaalde (normale) processen in het lichaam kunnen vrije radicalen ontstaan. Vrije radicalen veroorzaken oxidatie, waardoor cellen kunnen beschadigen. Even kort door de bocht, antioxidanten gaan dit tegen.


Wil je je koffie nog wat ‘gezonder’ maken? Neem dan een bulletproof koffie! Bulletproof koffie is koffie met roomboter en kokosolie. 2 gezonde vetten die je extra energie geven en goed is voor je hersenen. (8)


Eigenlijk kun je over alle voedingsmiddelen goede en slechte dingen zeggen. Wat is nu de waarheid? Vaak worden wetenschappelijk studies naderhand herzien. Vertrouw op je eigen lichaam. Elk mens is anders. Hoe reageer jij op koffie? Hoe voelt het?


Ik deelde laatst eens een foto met een klein plantje, met de vraag daarbij: ‘welk plantje is dit?’ In de meeste reacties werd de avocado genoemd, waarschijnlijk omdat ik het in een van mijn vorige blogs over de avocado had en het ook mogelijk is je eigen avocado plant te laten groeien vanuit een avocado pit. Maar nee, ik deelde een foto van een heus koffieplantje!!


Geniet van je koffie!!

 

Bronnen:

1.     Cafeïne en het centrale zenuwstelsel: werkingsmechanismen, biochemische, metabole en psychostimulantia - PubMed (nih.gov)

2.     Tijd voor koffie - Ellen Geerlings | Orthomoleculair leefstijlcoaching

3.     Effecten van cafeïne op menselijk gedrag - PubMed (nih.gov)

4.     Genetica van cafeïneconsumptie en reacties op cafeïne - PubMed (nih.gov)

5.     Adenosine, cafeïne en prestaties: van cognitieve neurowetenschappen van slaap tot slaapfarmacogenetica - PubMed (nih.gov)

6.     | Chemische feitelijkheiden (chemischefeitelijkheden.nl)

7.     Interacties tussen belangrijke chlorogeenzuurisomeren en chemische veranderingen in koffiezet die antioxiderende activiteiten beïnvloeden - ScienceDirect

8.     Bulletproof koffie, wat is het? - Ellen Geerlings | Orthomoleculair leefstijlcoaching


Mijn blogs

21 apr., 2024
Het vloeibare goud voor lijf & brein
06 feb., 2024
Hoe chronische stress je hormonen uit balans kan brengen
26 jan., 2024
Griep, een goede training voor je immuunsysteem
Share by: