Blog Layout

Asperges

mei 01, 2022

De gezondheidsvoordelen van asperges

Het asperge seizoen is weer voor geopend! Het asperge seizoen loopt van april tot juni.

Asperges zijn heel gezond, ze zijn zelfs een ware superfood van eigen bodem!


Alhoewel ik ze gekookt het lekkerst vind, kun je ze ook rauw eten. Rauw bevatten ze iets meer voedingsstoffen als vitamine C, Calcium en vezels. Wanneer je ze kookt, kun je ze het beste even kort koken.

Verder bevatten ze vitamine K, vitamine B1, B2, B6, vitamine E en Foliumzuur, en ook mineralen als Kalium, Magnesium, Fosfor, en een beetje Ijzer, Jodium, Natrium, Koper, Mangaan, Zink, Fluor en Selenium (1).

Asperges stomen zorgt voor een groter behoud van alle gezonde stoffen dan de traditionele manier waarbij ze gekookt worden in water met een beetje suiker/zout.


Vochtafdrijvend

Bijna iedereen weet wel dat asperges vochtafdrijvend zijn, o.a. door Kalium die erin zit. (2) Het helpt het lichaam zouten en vocht af te drijven. Dit kan helpen als je bijvoorbeeld last hebt van oedeem of een hoge bloeddruk. (3) Ook helpt het afvalstoffen in de nieren weg te spoelen.


Ontgiftend

Asperges zijn rijk aan Glutathion. Glutathion is een ontgiftende antioxidant*, en wordt ook wel de moeder van alle antioxidanten genoemd.


Glutathion is een van de belangrijkste stoffen die de lever moet aanmaken om afvalstoffen te kunnen verwijderen uit het lichaam. Ook is het nodig om vrije radicalen* onschadelijk te maken. Als deze processen niet lukken, dan moet het lichaam de schadelijke stoffen opslaan in het lichaam wat op den duur gezondheidsproblemen veroorzaakt. (4, 5)


*Hier een kort filmpje waarin op een simpele, begrijpbare manier uitgelegd wordt wat antioxidanten, vrije radicalen en oxidatieve stress inhoudt;

(130) Wat gebeurt er in je lichaam bij oxidatieve stress? - YouTube


Vitamine K

Een portie asperges bevat 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K. Deze vitamine is belangrijk om botontkalking te voorkomen. Het verbetert de botgezondheid door de calcium-opname te bevorderen en de calciumuitscheiding via de nieren te verminderen. Ook het Ijzer in asperges helpt mee de botten sterk en elastisch te houden. (6)


Natuurlijke prébiotica

Asperges zijn ook een soort natuurlijke prébiotica; de inuline uit de vezels in asperges bevorderen de groei van gezonde darmbacteriën.

Daarnaast hebben asperges een gunstige werking op de spijsvertering, doordat ze veel vezels en vocht bevatten. Het helpt daardoor obstipatie te voorkomen en bevordert een gezonde darmwerking. Voedingsvezels en prébiotica hebben ook een positief effect op o.a. de weerstand, ontstekingen en gastro-intestinale ziektes.


Asperges bevatten al met al veel gezonde stofjes, met name voor onze lever en zijn ontgiftingssysteem. Door asperges te combineren met ei, avocado of wilde zalm ontstaat er een nog mooiere combinatie voor de lever.


Weetje

Heb je een wijntje te veel gedronken? Dan zouden asperges wel eens de kater kunnen verzachten. De aminozuren en mineralen in asperges kunnen verlichting brengen bij een kater door alcohol en de levercellen te beschermen tegen toxinen. De therapeutische werking van de asperge blijkt vooral uit de bladeren (de kop) te komen. (7)


Groene of witte asperge?

Ze zijn beiden erg gezond, maar de witte asperge heeft geen daglicht gezien en heeft daardoor geen bladgroen aan kunnen maken. Bladgroen noemen we ook wel chlorofyl. Bladgroen is heel gezond voor ons. Het is o.a. een bron van Magnesium.

De witte asperge is vaak wel iets milder van smaak, maar is wel duurder in aanschaf omdat de teelt hiervan erg arbeidsintensief is. Ook moet de schil van de witte asperge verwijderd worden voordat je hem eet.

De groene asperge kan zelfs rauw uit het handje gegeten worden, zonder te schillen. De groene asperges kunnen ook gemakkelijk rauw aan salades worden toegevoegd.

Overigens bestaat er ook een paarse soort, die nog gezonder is, maar niet vaak te koop is.


Sterke urinegeur

Sommige mensen krijgen sterk ruikende urine na het eten van asperges. Dat sommigen dit hebben, komt doordat deze mensen enzymen missen die asparaginezuur en aanverwante stoffen kunnen afbreken. Deze stoffen worden dan via de urine uitgescheiden. Het kan ook zijn dat de werking van je lever verminderd is, waardoor je deze enzymen minder aanmaakt. Juist dan zijn asperges heel gezond en werken ze lever ondersteunend. Maar of je urine nu gaat geuren of niet: asperges blijven een weldaad voor je lichaam!


Hoe gezond asperges ook zijn, mensen met jicht of mensen met nierstenen door urinezuur (8) kunnen ze beter niet te veel en te vaak eten. Dit heeft te maken met dat asperges purinerijk zijn.


Voor zolang het asperge seizoen nog duurt, doe er je voordeel mee en geniet vooral van deze heerlijke groente! (9)


Eet smakelijk!!


Bronnen:

1.     Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) | RIVM

2.     Acute toxiciteit en diuretische studies van de wortels van Asperge racemosus Willd bij ratten - PubMed (nih.gov)

3.     Waterig extract van Astragali Radix induceert menselijke natriurese door (greenmedinfo.com)

4.     Glutathion: in ziekte en gezondheid - The Lancet

5.     Glutathion paden in de hersenen - PubMed (nih.gov)

6.     Vitamine K2 (Menatetrenon) voorkomt effectief fracturen en ondersteunt lumbale botmineraaldichtheid bij osteoporose - Shiraki - 2000 - Journal of Bone and Mineral Research - Wiley Online Library

7.     Effecten van asparagus officinalis extracten op leverceltoxiciteit en ethanolmetabolisme - PubMed (nih.gov)

8.     Nierstenen - zelfzorg: MedlinePlus Medische Encyclopedie

9.     Nederlands Asperge centrum


Mijn blogs

21 apr., 2024
Het vloeibare goud voor lijf & brein
06 feb., 2024
Hoe chronische stress je hormonen uit balans kan brengen
26 jan., 2024
Griep, een goede training voor je immuunsysteem
Share by: