Blog Layout

Basis suppletie

apr. 24, 2022

Waarom zou je vitaminen & mineralen uit een potje slikken?

Waarom (basis) suppletie?


Waarom zou je je vitaminen & mineralen of andere voedingssupplementen uit een potje slikken?

Ik ben er zeker voorstander van om te beginnen bij gezonde voeding & leefstijl, alvorens te starten met (basis) suppletie. Dat is ook mijn insteek wanneer je bij mij op consult komt. Eerst gaan we met de voeding bezig, daarna sporen we mogelijke tekorten op en kijken we verder naar wat jij nodig bent. Daarbij is het ook handig te kijken of jij jouw voedingsstoffen wel goed op kunt nemen in de darmen, werkt je spijsvertering naar behoren? Wordt het niet goed opgenomen, dan heb je alleen maar ‘dure’ poep die je door het toilet spoelt. Beetje zonde!


Maar waarom zou je nou je vitaminen & mineralen uit een potje slikken? Hieronder leg ik je uit wat mijn beweegredenen daartoe zijn. Waarom ik ze zelf neem, maar ook adviseer.


Uitgeputte akkerbouw

Mineralen komen niet vanzelf in planten. Ze worden door de planten uit de grond gehaald. Door de intensieve landbouw is de bodem uitgeput aan het raken. Hierdoor hebben onze groenten en fruit ook veel minder voedingsstoffen tot hun beschikking.


In de afgelopen 20 tot 30 jaar is de aanwezigheid van mineralen fors teruggelopen in onze groenten, soms wel met meer dan de helft. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat onze groente nauwelijks nog een stof als selenium bevat. Dit wordt al in 2008 gepubliceerd bij Radar (1). We putten de grond uit en we maken het giftig door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en mest.


Gif afbreken kost de lever enorm veel energie. Dus aan de ene kant bevat ons voedsel minder vitaminen & mineralen en aan de andere kant gebruiken we deze vitaminen & mineralen weer voor het afbreken van lichaamsvreemde stoffen die we op de gewassen spuiten. Alleen daarom al is het een goede reden om biologisch te gaan eten.


Naast dat we van alles heel veel willen produceren, willen we ook nog eens het hele jaar door alles kunnen eten. Er wordt daarom veel geïmporteerd en opgekweekt in kassen. Vaak staat groente niet eens in echte grond. Er komt geen zonlicht binnen en de groente wordt ook niet blootgesteld aan weer en wind. Het hoeft in reactie daarop ook geen beschermende stofjes aan te maken, er is namelijk helemaal geen reden toe. Deze beschermende stofjes, ook bekend als bioflavonoïden, zijn ook ónze beschermstofjes.


Een gewas dat niet is blootgesteld aan zonlicht en natuurlijke weersomstandigheden kun je dus vergelijken met een ‘plofkip’. Het is snel opgekweekt, ziet er mooi uit, maar er zit weinig tot niks in. Groente met amper voedingswaarde. Dit is dus meteen een goeie reden om meer seizoensgebonden te gaan eten.


Ons westerse voedingspatroon

Ons westerse voedingspatroon, welke (te) veel bestaat uit granen en geraffineerde producten, veelal met toevoegingen als verschillende e- nummers, suikers en zout, is verre van gezond. Veel kant-en-klare en bewerkte producten en allerlei ongezonde snacks kosten het lichaam juist heel veel vitaminen & mineralen. De lever moet het ontgiften, de nieren moeten het afvoeren, de alvleesklier moet de bloedsuikerspiegel constant houden wanneer deze door bepaalde voeding piekt.. het kost echt allemaal energie, én energie is niet gratis!


Vis

Vis is gezond, dat zegt ook het Voedingscentrum. Met name om de omega 3 vetzuren, die o.a. een belangrijke functie voor ons brein hebben (neuronale bescherming voor ons brein welke voor uit 60% uit vetten bestaat). Omega 3 vetzuren zijn ook ontstekingsremmend. Om 2 keer in de week vette vis op het menu te zetten, is een mooi advies, maar voor de meesten van ons niet haalbaar.

Daarnaast zou je je kunnen afvragen, is de vis van tegenwoordig nog wel zo gezond? Als je je bedenkt hoe vervuild de zee is met plastic en andere vervuilingen, smaakt dat visje toch minder lekker. Een ander alternatief is kweekvis, maar helaas bevat kweekvis veel minder omega 3. Dit heeft alles te maken met dat deze vissen o.a. veel minder beweging(sruimte) hebben, en ander (vaak soja) voedsel krijgen.

Dan is visolie, krillolie of algenolie (omega 3) uit een supplement toch een mooie oplossing?!!

Levertraan daarentegen zorgt weer voor een mooie aanvulling op vitamina A & D (maar bevat weinig tot geen omega 3).


Stress

Heb jij last van (veel) stress? Stress kan in de breedste zin van het woord zijn, van hypotheekstress, naar relatiestress of opvoedstress.

Ook kun je last van voedingsstress hebben, als je bijvoorbeeld een intolerantie op een voedingsmiddel hebt of een ‘lekke darm’ hebt. (vaak zonder dat je het zelf weet).

Stress, in welke vorm ook, kost ook heel veel energie. Stress kost heel veel grondstoffen, vitaminen en mineralen.


Wanneer je stress hebt, doet de spijsvertering het ook minder goed. Dat wil zeggen: je neemt minder goed stoffen op uit je voeding.

Van oudsher zijn wij mensen zo ingesteld dat wanneer wij stress hebben, de energie naar de spieren gaat, en er bespaard wordt op de spijsvertering. Het lichaam maakt daarbij geen onderscheid in verschillende soorten stress, fysiek of mentaal. Stress is gewoon stress en het lichaam reageert daarop, afhankelijk van de mate van stress en hoe stress bestendig (of stress gevoelig) je bent.


Verhoogde behoefte

Dan heb je nog groepen mensen die een verhoogde behoefte hebben aan micronutriënten en mensen die bepaalde stoffen niet binnenkrijgen door leefstijl. Denk aan vegetariërs, veganisten, kinderen in de groei, zwangere vrouwen of borstvoedende moeders, sporters, oudere mensen, mensen die roken, mensen met chronische stress, mensen met overgewicht of mensen die al aan bepaalde aandoeningen of ziekten lijden.


Als je dit alles bij elkaar optelt, dan kun je vast wel bedenken dat veel mensen lijden aan gebreksziekten, of tenminste een verhoogde behoefte hebben aan vitaminen & mineralen. Om deze tekorten op te heffen heb je meer dan een onderhoudsdosis vitaminen en mineralen nodig om het tekort aan te vullen. Dat ga je nooit uit de broccoli van de supermarkt halen en zelfs niet uit eentje van de biologische boerderij.


De wereld aan supplementen

Als je op zoek gaat naar een bepaald supplement of een multi, dan zul zien je zien dat er de wereld aan supplementen te vinden is. Er is een enorme keuze, ook aan merken. Een hele zoektocht en welke is goed? Goedkoop is vaak duurkoop, maar duur hoeft niet altijd persé goed te zijn.

Het heeft alles met de samenstelling te maken, hoeveelheden, ADH richtlijnen, toevoegingen, natuurlijk vs synthetisch,  etc.

Mijn voorkeur gaat uit naar de orthomoleculaire merken. Orthomoleculaire supplementen zijn vaak samengesteld uit natuurlijke stoffen en leveren stoffen van de hoogste kwaliteit en worden daardoor efficiënter opgenomen door je lichaam. Ze bevatten geen chemische toevoegingen of suikers.


Wanneer je het op de orthomoleculaire voedingsleer betrekt, betekent dit dat orthomoleculaire voedingssupplementen erop gericht zijn om de juiste stoffen in de juiste hoeveelheden op de juiste plaats in het lichaam te brengen.


Orthomoleculaire voedingssupplementen zijn over het algemeen hoger gedoseerde voedingssupplementen, zodat de lichaamscellen worden voorzien van een ‘optimale moleculaire omgeving’. De supplementen houden rekening met de huidige leefomstandigheden van de gemiddelde mens.


Wil je meer weten over goede basis suppletie? Maar zie je door de bomen het bos niet meer? Of door de zeewieren de zee niet meer? Ik kan je niet alleen wegwijs maken in voeding, maar ook in supplementen! Plan een afspraak, en ik help je graag.



Bronnen:


1.     Radar, AVRO-TROS; Vitamine weg uit groente


Mijn blogs

21 apr., 2024
Het vloeibare goud voor lijf & brein
06 feb., 2024
Hoe chronische stress je hormonen uit balans kan brengen
26 jan., 2024
Griep, een goede training voor je immuunsysteem
Share by: