Blog Layout

Griep

jan. 26, 2024

Griep, een goede training voor je immuunsysteem

Griep


We gunnen onszelf niet snel rust, maar een echte griep dwingt ons daar wel toe. Het zorgt als het ware voor een ‘verstilling’ of ‘vertraging’, met de bedoeling weer even tot onszelf te komen, even naar binnen te keren.


Ziek zijn is nooit leuk, toch is griep eens in het jaar of om het jaar niet verkeerd.

Je traint er namelijk je immuunsysteem mee, en je checkt even of je lichaam nog goed koorts kan aanmaken. Met een verkoudheid, met name hoesten, train je ook nog eens je longen en buikspieren, en al die tussenribspiertjes die je erbij gebruikt (dat maakt ook dat je zo’n spierpijn krijgt in borst en buik na een dag hoesten).


Moeders hebben vaak het idee dat ze niet ziek kunnen of mogen zijn, want wie zorgt er anders voor de kids? In sommige situaties zal het ook echt zo zijn, maar in vele situaties zijn er best oplossingen te bedenken dat mama even ontlast wordt.

Hoe dan ook, probeer in ieder geval rustig aan te doen. Hieronder een aantal tips die je daarbij kunnen ondersteunen.


Rust

Rust, ontspanning en slaap zijn het beste medicijn tegen griep. Tijdens het slapen herstelt het lichaam zich. Je lichaam geeft dit vaak ook zelf al aan, door vermoeidheidsklachten en spierpijn. Als het kan geef hier aan toe.


Drink voldoende

Voldoende drinken is het belangrijkste, zeker bij verhoging of koorts en veel zweten. Water mét mineralen* of kruidenthee, zodat je direct je mineralen en zouten weer aan kunt vullen, die je tijdens het zweten verliest.

Bij overgeven en diarree (buikgriep) ook heel belangrijk, alleen is het dan aan te raden steeds kleine beetjes te drinken.


Eten is bij griep en ziekzijn niet belangrijk. Je lijf geeft vaak zelf al aan dat het geen zin in eten heeft. Dit doet het zodat je alle kracht en energie kan stoppen in het herstel (aanval en insluiten van ziekteverwekker/virus door witte bloedcellen, opruimen ervan en beschadigde cellen herstellen of vernieuwen). Dan hoeft er even geen energie naar de spijsvertering.


Zelfzorg

Bij koorts > probeer deze in eerste instantie niet te onderdrukken met paracetamol

Koorts heeft een belangrijke functie, namelijk dat het proces van de witte bloedcellen op gang helpt, naar de juiste plek brengt en hun werk goed kunnen doen. De verhoogde lichaamstemperatuur zorgt er ook voor dat de ziekteverwekkers zich minder snel kunnen vermenigvuldigen.


Bij verkoudheid > stomen met jodium

Doe een paar druppels Lugol’s iodine in een kom heet water en stoom voor zo’n 10 minuten. (Jodium heeft een sterke antimicrobiële werking)  

Stomen met heet water en eucalyptus olie kan ook verlichtend werken

Stomen met kruiden als tijm of salie is ook een optie


Neem een magnesium bad of voetenbadje, voor extra ontspanning  


Er zijn ook wel kruidentheeën die ondersteunend werken bij griep

Waar kamille thee vooral ontspannend en onstekingsremmend is, is gemberthee naast ontstekingsremmend, ook slijmoplossend en hoeststillend.


Wanneer je weer trek in eten krijgt > kippensoep

Natuurlijk wel de kippensoep die oma vroeger al maakte, met een echte soepkip, waarvan je bottenbouillon trekt. Met nog wat toegevoegde groente, een echte booster voor het lijf. En ook nog eens lekker én helend!


Wees lief voor jezelf

Pak je rust en neem de tijd, ziek goed uit

Even uit het hoofd, in het lijf, dat is ook wat je lijf je eigenlijk zegt; pijn en ziekzijn voel je namelijk in het lijf, en dat is dus niet voor niks.

Even niets moeten of hoeven. Even alles los mogen laten. Stop even met ‘op de automatische piloot’ doordraven.


Suppletie

Vitamine C werkt ondersteunend in het herstel van griep, evenals zink en vitamine D.

Levertraan is ook een goede ondersteuner voor de weerstand, omdat het veel vitamine A bevat (gelukkig is het niet meer zo vies als vroeger).

Wanneer je er toch sneller weer beter moet zijn, kun je overwegen om tijdelijk ieder uur een gram vitamine C te nemen.


(Weet wel, ook wat supplementen betreft, goedkoop is duurkoop, en dat is nou net niet wat je wil voor je lijf in herstel. Eigen merk suppletie van de drogisterijen, maar ook vele andere merken voegen vaak nog suikers of andere additieven toe en bestaan vaak uit chemische verbindingen, of niet goed opneembare stoffen. En dan heb je er alsnog niet heel veel aan.

Daarom kies ik voor orthomoleculaire merken die wel oké zijn).


Er is meer suppletie in te zetten op herstel, ook wanneer het lijkt alsof je er maar niet doorheen komt (denk aan corona). Wil je hier meer over weten of advies over, kom dan even op consult en maak een afspraak. Dan kan ik je persoonlijk advies geven op wat jij nodig bent.


Ik hoop dat ik je een paar mooie tips heb kunnen mee geven, alvast voor de volgende keer dat je grieperig bent.


*Water mét mineralen = 0,25 tl himalaya of keltisch zeezout op 1 liter water (dit kun je verdelen over de dag)


Gezonde groet,

Kim Snijder 


Mijn blogs

21 apr., 2024
Het vloeibare goud voor lijf & brein
06 feb., 2024
Hoe chronische stress je hormonen uit balans kan brengen
10 nov., 2023
Non Alcoholic Fatty Liver Disease
Share by: