Blog Layout

Leververvetting

nov. 10, 2023

Non Alcoholic Fatty Liver Disease

Leververvetting


Veel mensen, en soms zelfs al kinderen, hebben een leververvetting zonder dat ze dat zelf in de gaten hebben. Dit komt omdat het vaak geen klachten geeft. Naar schatting heeft in Nederland 25% van de bevolking in meer of mindere mate een leververvetting. Leververvetting heeft vaak een link met overgewicht, insulineresistentie (diabetes type 2), hoge bloeddruk, hoog cholesterol- en triglyceridengehalte (metabool syndroom).


De lever

De lever heeft wel 500 verschillende functies in ons lichaam. Het meest bekend staat het om de ontgifting, wat ook zeker een belangrijke taak is. Een gezond lichaam met een goedwerkende lever heeft daarom ook geen detoxkuur nodig, want dat regelt het zelf al.


Een andere belangrijke taak van de lever is dat het een opslagplaats is voor glucose, of ook wel glycogeen. Glycogeen kan weer omgezet worden naar glucose, wanneer de hersenen energie nodig hebben bij een tekort.


NAFLD

De leververvetting waar ik het hier over heb, is de NAFLD (Non Alcoholic Fatty Liver Disease), of in het nederlands de niet alcoholische leververvetting. Het is een leververvetting ontstaan uit ongezonde voeding en leefstijl, waarin alcohol mogelijk wel een rol kan spelen, maar waar geen sprake is van alcoholmisbruik.


Wat is een leververvetting?

Bij een leververvetting stapelt zich te veel vet op in de lever, waardoor het zijn functies steeds minder goed kan uitvoeren. Als het niet wordt behandeld, kan het uiteindelijk leiden tot leverfalen.


Het is een stille aandoening, waardoor je niet snel merkt dat je het hebt. Het kan uiteindelijk wel leiden tot ernstige leverproblemen. Denk bijvoorbeeld aan leverontsteking, leverfibrose of levercirrose.


Symptomen

Er zijn soms vage klachten in het beginstadium, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en minder eetlust. Niet direct klachten waarbij je aan de lever denkt. In een verder stadium mogelijk buikpijn aan de rechterkant, spierpijn, jeuk, geelzucht en een opgezwollen lever. Maar leververvetting geeft vaak geen opvallende klachten.


Leververvetting in relatie tot insulineresistentie

Insulineresistentie komt erg vaak voor bij deze vorm van leververvetting. Al in een vroeg stadium van insulineresistentie kan leververvetting worden vastgesteld.

Er bestaat een nauwe relatie tussen leververvetting en diabetes type 2. Diabetes type 2 is een vergevorderde vorm van insulineresistentie (cellen zijn ongevoelig voor insuline geworden).


Bij 70% van de mensen met overgewichtsdiabetes (diabetes type 2) en bij 50% van de mensen met een hoge bloeddruk is sprake van leververvetting.


Doordat cellen ongevoelig(er) worden voor insuline, kunnen ze steeds minder glucose opnemen. De evolutionaire oplossing van ons lichaam daarop is om de glucose om te zetten naar vetcellen. Evolutionair gezien was dat handig, waarin er soms schaarste aan voeding was (een voorraadje aan vet, welke we later terug om konden zetten naar glucose, en dus energie). Tegenwoordig met een overvloed aan (ongezonde) voeding werkt dat tegen ons. Mensen worde dikker, en de vetopslag zien we veelal rondom de organen (buikvet), en dus ook rondom en in de lever.


Insulineresistentie kan daarmee leiden tot een verhoogde aanmaak van vetzuren in de lever, wat de ontwikkeling van leververvetting bevordert.

Deze vetzuren worden omgezet in triglyceriden, een vorm van vet die de lever kan opslaan. Bij insulineresistentie is de vetopname van de lever verhoogd, terwijl de vetverbranding verminderd is. Dit leidt tot een ophoping van vet in de levercellen, wat kan leiden tot leververvetting.


Leververvetting omkeerbaar?

Een leververvetting is in veel gevallen weer omkeerbaar, mits het geen onherstelbare schade heeft aangericht. Eerder benoemde ik al dat ongezonde voeding en leefstijl een grote rol spelen in leververvetting. Daarentegen, met gezonde voeding en leefstijl is het mogelijk het tij te keren.


Oorzaken

Een aantal oorzaken die bij kunnen dragen aan leververvetting heb ik al benoemd, namelijk insulineresistentie (pré/diabetes type 2), overgewicht, hoge bloeddruk, hoge cholesterol-, en hoge triglyceriden waardes (metabool syndroom). Maar ook het veel en/of vaak eten van suikers, snelle en bewerkte koolhydraten, HFCS (high fructose corn syrup) en fructose (frisdrank, vruchtensappen). Naast te weinig beweging, allemaal oorzaken die bij kunnen dragen aan leververvetting.  


Al met al kan gesteld worden dat het overmatig gebruik van suiker en suikerhoudende producten, evenals veel bewerkte voedingsmiddelen, niet alleen oorzaak zijn van overgewicht en obesitas, maar ook aan de oorsprong staan van leververvetting en de daarmee gepaard gaande ziekten.



Wat kan ik voor jou betekenen?

Vanuit een anamnese (vragenlijst) en bloedonderzoek kan ik ‘aflezen’ van waaruit jouw klachten wegkomen, en kan ik richting geven aan de behandeling. Middels voeding- en leefstijl adviezen gaan we dan samen aan de slag met jouw gezondheid. Wanneer nodig, proberen we de insulineresistentie terug te dringen (cellen weer insuline gevoeliger te maken), de bloeddruk, cholesterol en triglyceriden gehalte weer naar beneden te halen, gaan we aan de slag met gezond en blijvend afvallen, en natuurlijk de lever te ondersteunen.


‘Op natuurlijke wijze met gezondheid aan de slag!’


Wil jij hier graag mee aan de slag? Plan een afspraak, online of telefonisch.

Wees welkom!


Gezonde groet,

Kim Snijder



Mijn blogs

21 apr., 2024
Het vloeibare goud voor lijf & brein
06 feb., 2024
Hoe chronische stress je hormonen uit balans kan brengen
26 jan., 2024
Griep, een goede training voor je immuunsysteem
Share by: