Blog Layout

Hooikoorts

mrt. 22, 2022

Hallo Lente, hallo hooikoorts??

Het is weer Lente!

Velen vinden dit de mooiste tijd van het jaar, alles wordt weer groen en komt weer tot bloei. Het zonnige weer nodigt uit om naar buiten te gaan en er lekker op uit te gaan.

Maar met het zachtere weer komen er ook weer meer pollen in de lucht, en als je daar (erg) gevoelig voor bent, kan dit klachten geven in de vorm van hooikoorts. Zo’n 20 % van de Nederlanders heeft er last van.


Wat is hooikoorts nou precies?

Hooikoorts of allergische rhinitis is een allergische reactie op pollen. Pollen zijn het stuifmeel van bomen, grassen of kruiden.

Bij hooikoorts patiënten is het immuunsysteem overactief, en de antioxidant* status vaak verlaagd.

Vroeger dacht men dat de klachten ontstonden door de geur van hooi, vandaar de benaming hooikoorts.


Wat voor klachten kan hooikoorts geven?

Klachten die bij hooikoorts voorkomen bestaan veelal uit niezen, jeuk, keelpijn, een loopneus en tranende ogen. Je kunt het er ook wat benauwd van worden, doordat de keel wat op kan zwellen.


Wanneer komt hooikoorts het meest voor?

Hooikoorts is een seizoensbebonden allergie, en komt dus tot uiting wanneer bomen en planten stuifmeel gaan produceren. Deze periode kan soms al in februari beginnen, na een zachte winter (omdat dan de natuur eerder tot bloei komt). De periode loopt tot in de herfst door.

Wel is het afhankelijk voor welke soort pollen je allergisch bent. Er zit namelijk verschil in periodes van pollen; in het voorjaar zitten vooral boompollen in de lucht, eind mei en begin juni komen vooral graspollen vrij, en in het najaar zijn het meer de kruiden pollen die zich verspreiden.

Op zonnige dagen en bij veel wind verspreidt het stuifmeel zich het meest, wat hooikoortsklachten kan verergeren.

Er bestaat ook een pollen kalender, deze kalender geeft precies aan in welk seizoen een gras, boom of onkruid bloeit.


Allergische reactie

Een overreactie van het afweersysteem noemen we een allergische reactie.

Alles wat een immuun- of afweerreactie zou kunnen oproepen wordt een anti-gen genoemd. Anti-genen kunnen bijvoorbeeld virussen, bacteriën, schimmels, wormen of parasieten zijn maar ook graspollen, gluten of andere lichaamsvreemde eiwitten.

Het lichaam reageert overdreven op een anti-gen (in geval van hooikoorts: de pollen) en maakt als gevolg daarvan veel boodschapper- of signaalstoffen. De typische reacties die we kennen, zijn vaak het gevolg van deze stoffen. Een allergie is een (histamine) reactie van je immuunsysteem op een stof. De reacties zijn vaak zichtbaar in en rond de luchtwegen.


De oorzaak van het opstarten van een reactie kan divers zijn. In ieder geval speelt de integriteit van de slijmvliezen, de aan- danwel afwezigheid van ontstekingsremmende stoffen en de kwaliteit van de eerste lijnsverdediging in/op die slijmvliezen (bacteriën, zuurgraad) een rol.

Stress geeft ook een immuunrespons, waardoor hooikoorts klachten nog eens kunnen verergeren.


Eerste lijnsverdediging

Een gezond lichaam beschikt over een goed uitgerust afweer- of immuunsysteem om zich te

beschermen tegen aanvallen van buitenaf. De huid en slijmvliezen vormen de grens tussen binnen en buiten. De kwaliteit van deze grens bepaald of aanvallers wel of niet binnen kunnen komen. Bij bv een wondje kunnen bacteriën makkelijker binnen komen. Maar ook bij een verzwakking van deze grens als gevolg van bepaalde tekorten. In en op deze grens opereren tal van ‘hulptroepen’ die aanvallers buiten de deur proberen te houden. De hulptroepen vormen een ‘levende grens’. Zij voeren de 1e lijnsverdediging uit.

Zijn anti-genen eenmaal ‘binnen’ dan komt het afweersysteem in beweging.


Wordt de eerste lijnsverdediging doorbroken dan zien we een activatie van het immuunsysteem. De mate van reageren én van remmen is afhankelijk van de tuning en de kwaliteit van het afweersysteem. De afbraak van boodschapperstoffen is een andere factor. Worden ze slecht afgebroken dan blijven ze langer ‘hangen’ en dus doorwerken.


Histamine

Hooikoortsklachten worden veroorzaakt door het vrijkomen van histamine vanuit de mestcellen in ons lichaam. Mestcellen zijn gespecialiseerde cellen die zich bevinden in weefsels die in contact staan met de buitenwereld, ze spelen een rol bij de immuunrespons.

Histamine is een lichaamseigen stof die vreemde stoffen die het lichaam binnenkomen bestrijdt. Zo speelt histamine een belangrijke rol in het afweersysteem, echter kan een teveel aan histamine een negatieve reactie teweegbrengen. Door overactiviteit van het immuunsysteem wordt er via het neus- en/of oogslijmvlies meer histamine afgescheiden ter bestrijding van allergenen. Het slijmvlies wordt dikker en er wordt meer slijm aangemaakt, met alle irritaties van dien.


Wat kun je tegen hooikoorts doen?

Je kunt een aantal dingen doen om symptomen van hooikoorts te verminderen door pollen enigszins te proberen te vermijden. Denk aan ramen en deuren dicht houden, een zonnebril opzetten wanneer je naar buiten gaat, de was niet buiten te drogen hangen en dagelijks douchen om alle pollen weg te spoelen. Daarnaast kun je histaminerijke en histamine vrijmakende  voeding beperken (chocola, varkensvlees, spinazie, oude kaas, droge worst, bier, rode wijn, kruiden en specerijen, drop, E-nummers, gistextract, noten, zaden, schaal- en schelpdieren, vis, tomaat, kiwi, aardbei, avocado).

Bedenk wel dat je hiermee alleen maar de symptomen bestrijdt, een echte oplossing is het niet.

Belangrijker is om het systeem in de basis te ondersteunen en daarmee het histamine overschot te beperken.


Supplementen als histamine-remmers

Er zijn ook natuurlijke middelen die je lijf helpen om histamine af te breken. Voorbeelden hiervan zijn Ribes Nigrum, Vitamine C, spirulina en quercetine. NAC kun je inzetten als slijmoplossend middel.


Immuunsysteem versterken

Onze immuniteit bevindt zich grotendeels in de darmen. Door het ondersteunen van de darmflora en het darmslijmvlies te herstellen, kan het immuunsysteem worden versterkt en daarmee ook de immuniteitsfunctie van het longepitheel en het neus- en keelslijmvlies. De darmbacteriën zijn dus van groot belang voor een sterk immuunsysteem en stimuleren het zelfgenezend vermogen van het lichaam om allergische reacties te bestrijden. Inname van (natuurlijke) probiotica zorgt voor de juiste balans in de darmbacteriën. Lees ook mijn blog over ‘Natuurlijke probiotica’.

De integriteit van de slijmvliezen kun je versterken door middel van vitamine A & D (uit levertraan), DHA (uit vis) en eiwitten (uit vlees, kip, vis en peulvruchten).


Begin tijdig vóór het hooikoortsseizoen met ondersteuning van de darmen en het immuunsysteem.

Hoe rustiger je immuunsysteem, hoe minder heftig je klachten..


Wil je graag meer info, hulp of begeleiding hierin?  Maak een afspraak, ik help je graag hierbij!



* Antioxidanten zijn goede, gezonde stofjes. Antioxidant betekent letterlijk ‘tegen oxideren’ (anti = tegen, oxidant = oxideren). Door bepaalde (normale) processen in het lichaam kunnen vrije radicalen ontstaan. Vrije radicalen veroorzaken oxidatie, waardoor cellen kunnen beschadigen. Even kort door de bocht, antioxidanten gaan dit tegen.

Mijn blogs

21 apr., 2024
Het vloeibare goud voor lijf & brein
06 feb., 2024
Hoe chronische stress je hormonen uit balans kan brengen
26 jan., 2024
Griep, een goede training voor je immuunsysteem
Share by: