Blog Layout

Vitamine Zee

Kim Snijder • mei 02, 2023

Mijn motto: ‘Minimaal eens per jaar naar zee’

Vitamine Zee


Mijn motto: ‘Minimaal eens per jaar naar zee’


Het liefst een lang weekend of een weekje, maar anders minimaal een dagje zon, zee, strand. Julianadorp is ons favoriet, maar de eilanden zijn ook toppers.


Niet zozeer om bruin te bakken, maar des te meer om tot rust te komen en te ontspannen, samen met mijn gezin. De zee vermaakt altijd.


Waarom trekt de zee ons zo aan?

De zee voelt als ‘een thuis’, en als je bedenkt dat het eerste leven, waar ook wij mensen ooit uit zijn ontstaan, in zee begon, is dat geen gekke gedachte.

Ook biedt de zee veel van wat we nodig zijn qua vitamines, mineralen en vetzuren. Een gedachtegang is dat daardoor onze hersenen zich zo hebben kunnen ontwikkelen tot ons menszijn (omega 3 uit vis speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling de van hersenen).


~ Een mooi citaat van Herman Melville uit zijn beroemde boek Moby Dick: ~

‘Wij mensen hebben een diepe band met de zee. De zee inspireert, brengt ons in vervoering en troost ons (…) Onze relatie met de zee gaat heel ver terug in de tijd (…) helemaal tot aan het ontstaan van het leven zelf. Wij zijn schepsels van de oceaan.’


Zilte zeelucht

De wind zorgt ervoor dat het zeewater vernevelt en zich verspreidt in de lucht.

Dus alleen al door de zilte zeelucht in te ademen, krijg je al gezonde mineraalzouten zoals oa. jodium binnen.

Ook werkt de zeelucht zuiverend. Het bevat negatieve ionen (moleculen), wat een positief effect heeft op onze gezondheid. Zo wordt de opname van zuurstof uit zeelucht sneller opgenomen, en stimuleert het ons immuunsysteem.

Het is goed voor onze huid, haren, en longen, maar ook voor onze mentale gezondheid.


Vroeger werd je zelfs op recept van de dokter, naar een kuuroord aan de kust gestuurd, om te profiteren van de schone zeelucht en de heilzame kracht van het zeewater.

De zilte zeelucht zou je als het ware kunnen zien als een ‘natuurlijk medicijn’. Hoe mooi is dat?


Rust en ontspanning

Door de natuurlijke geluiden van de zee en in de duinen (de zee zelf, maar ook de watervogels, de krekels, de wind die door het helmgras heen waait, etc.), ervaren we rust. Het ritme van het op en neer deinen van de zee, de rollende golven die kapot slaan op het strand, de vergezichten over het water, geen meditatieapp die dat kan evenaren.


Even niet de prikkels uit het dagelijks leven, even weg uit de dagelijkse sleur. Laat letterlijk de wind je zorgen meenemen. Zelfs de kleuren van de zee en het strand zijn rustgevend.


Al eerder vertelde ik dat zeelucht negatieve ionen bevat, waardoor de opname van zuurstof sneller opgenomen kan worden. Door dit proces wordt ook nog een ander stofje Serotonine aangemaakt. Serotonine is een hormoon wat ook wel het geluksstofje wordt genoemd, en zorgt ervoor dat we ons goed voelen. Het heeft dus ook zeker een positief effect op stress en je gemoedstoestand.


Aarden

Door op blote voeten door het zand te lopen, stimuleer je de zenuwuiteinden in je voeten, en neem je de natuurlijke frequentie van de aarde aan. Aarden noemen ze dat.

Als mens zijn we positief geladen, de aarde is negatief geladen. Door contact te maken met de aarde kan een teveel aan positieve ionen, en worden negatieve ionen aangevoerd. Je kunt het (symbolisch) vergelijken met het opladen van een batterij. Hierdoor herstel je de natuurlijke balans.

Aarden is sowieso een mooie manier om meer in je lijf te komen, en minder in het hoofd.


Zeewater

Het zeewater zelf bevat allerlei verschillende mineralen en sporenelementen. Onder andere chloride gevolgd door natrium, magnesium, kalium, calcium, zwavel en fosfor. Jodium, koper, selenium, zink, fluor en ijzer zijn de belangrijkste sporenelementen.

Via de huid neem je deze mineralen en sporenelementen op, al is dit in geringe mate.


Zeewater werkt ook als een soort natuurlijke peeling voor je huid, en het zand als een soort scrub. Hierdoor verwijdert het dode huidcellen.


Zwemmen in het koude zeewater, zeker wanneer het nog geen hartje zomer is, kun je zien als koude training. Regelmatig koude training versterkt ons immuunsysteem, en je maakt er bruin vet door aan. Wil je meer over bruin vet weten? Daar schreef ik al eerder een blog over: Bruin vet (orthowijs.nl)


Een ander leuk weetje! Wist je dat zeewater bijna identiek (98%) is aan ons bloedplasma? Dat zou je niet verwachten, maar toch is het zo.


Voeding uit zee

De zee is een bron van essentiële voeding, denk aan vis, schaal- en schelpdieren, maar ook algen en zeewier. Het bevat veel voedingsstoffen welke we nodig zijn. (wanneer ik het hieronder over vis heb, bedoel ik ook schaal- e schelpdieren)


Vis zit boordevol vitamines, mineralen, eiwitten en goede vetten. Vis bevat hoofdzakelijk de vitamines A, D en B12 en jodium, selenium en ijzer. De hoeveelheid goede vetten (Omega-3 vetzuren) is afhankelijk van het vetgehalte van de vissoort. Vette vissoorten bevatten meer omega 3, dan minder vette vissoorten.


Omega 3 vetzuren zijn de gezonde vetten uit (wilde) vis. Ze zijn goed voor hart- en bloedvaten, zijn belangrijk bij de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen. Ook zijn ze ontstekingsremmend (in tegenstelling tot omega 6 vetzuren, waar wij in onze westerse cultuur veel te veel van binnen krijgen).


Levertraan, tegenwoordig geperst uit kabeljauw, bevat ook veel vitamine A en D (en een beetje omega 3). Vroeger werd dit in de wintermaanden aan kinderen gegeven, ter ondersteuning van hun weerstand.


En wist je dat vis een van de meest eiwitrijke bronnen is? Het bevat ongeveer 20 % aan eiwitten.

Eiwitten bevatten aminozuren, waar het lichaam niet zonder kan. Het is een bouwstof voor je lichaam.


Dan heb je nog de algen en zeewieren, welke evengoed de bovengenoemde mineralen en sporenelementen bevatten. Maar daarnaast ook nog essentiële suikers. (Niet te verwarren met de witte tafelsuiker!)

Essentiele suikers zijn te vinden in zeewier, maar ook in oa. paddestoelen, bessen, merg van runderbotten(bouillon) en eieren. Essentiele suikers zijn nodig voor ons lichaam voor een goede communicatie van het immuunsysteem, tussen lichaamscellen onderling en voor het microbioom.


Dus ben je een dagje aan zee? Doe je lijf te goed, en eet er ook een visje, of een zeewiersalade!!


Vitamine D

Met een beetje geluk schijnt de zon bij een dagje strand aan zee. Vitamine D haal je het beste uit zonlicht via de huid. Dus dat is een mooie meepakker bij een dagje zon, zee, strand!

Wil je meer over vitamine D weten? Daar schreef ik ook al eerder een blog over: Een 'zonnige' vitamine (orthowijs.nl)


Al met al doet de zee dus veel goeds, zowel mentaal als fysiek. Het maakt daarbij niet uit naar welke zee je gaat..


Dus hey, doe jij ook ff dat lekkere dagje, weekend of vakantie aan zee?

Geniet!!


Vond je dit een interessant en leuk blog om te lezen? Delen mag!!


Gezonde & zonnige groet,

van Kim

Mijn blogs

21 apr., 2024
Het vloeibare goud voor lijf & brein
06 feb., 2024
Hoe chronische stress je hormonen uit balans kan brengen
26 jan., 2024
Griep, een goede training voor je immuunsysteem
Share by: